Bel ons op 040-7113026 of mail info@revitalis.nl

Overgangsklachten

Blijf op de hoogte van de nieuwste innovatieve gezondheidsontwikkelingen en ontvang het cel herstel voedingsplan kado:

Overgangsklachten

Tot het jaar 2000 schreven artsen conventionele hormoontherapie voor aan vrouwen met overgangsklachten. De bijwerkingen hiervan bleken aanzienlijk te zijn. Uit een onderzoek waaraan 160.000 vrouwen met overgangsklachten deelnamen, bleek dat er veel en verhoogd risico ontstond met ernstige gevolgen (Nabulsi 1993).

Risico’s van conventionele hormoontherapie

Uit onderzoek bleek dat mensen die conventionele hormoontherapie volgen voor hun overgangsklachten, meer kans lopen op de volgende aandoeningen (Holtorf 2009):

 • 26% meer kans op borstkanker
 • 29% meer kans op hartaanvallen
 • 41% meer kans op beroertes
 • 50% meer kans op bloedklonters

Scheikundige problemen

Sinds deze onderzoeksresultaten openbaar werden, heeft het vertrouwen van vrouwen met overgangsklachten in de reguliere geneeskunde een breuk opgelopen. Alleen in Amerika stopten meer dan 70% van de vrouwen met deze reguliere behandeling (Roumie 2004; Schonberg 2005). De hormonen die gebruikt werden, waren bijvoorbeeld hormonen van paarden of synthetische hormonen, die chemisch verschilden van de hormonen van de vrouw en hierdoor ernstige problemen veroorzaakten.

Bio-Identieke hormoontherapie

Bio-identieke hormoontherapie is een hormonale therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van identieke synthetische hormonen. Deze hormonen zijn identiek aan de vrouw-eigen hormonen en creëren om die reden geen schadelijke gevolgen. Als men gebruikt maakt van bio-identieke hormonen in de behandeling van overgangsklachten ondervind men veel minder bijwerkingen. Er zijn intrigerende onderzoeksgegevens die aantonen dat het gebruik van bio-identieke hormoontherapie de kans op kanker doet afnemen (Holtorf 2009).

Onze behandeling

In onze kliniek maken wij gebruik van bio-identieke hormoontherapie (bio-identieke HRT) om uw overgangsklachten te behandelen. Zowel mannen als vrouwen met overgangsklachten kunnen bij onze kliniek terecht. U kan hiervoor direct een afspraak maken, of bellen voor meer informatie. Wij houden ook op regelmatige basis kosteloze informatiebijeenkomsten. Lees hier meer over hoe andere patiënten onze behandeling ervaren hebben.

Achtergrondinformatie

Holtorf, K. 2009. “The bioidentical hormone debate: are bioidentical hormones (estradiol, estriol, and progesterone) safer or more efficacious than commonly used synthetic versions in hormone replacement therapy?” In: Postgrad Med. Vol. 121. Iss. 1. pp. 73-85.

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Nabulsi, A. 1993. “Association of Hormone-Replacement Therapy with Various Cardiovascular Risk Factors in Postmenopausal Women.” In: The New England Journal of Medicine. Vol. 328. No. 15, pp. 1069-1075.

Roumie, C.L. Grogan, E.L. Falbe, W. et al. 2004. “A three-part intervention to change the use of hormone replacement therapy in response to new evidence.” In: Ann Intern Med. Vol 141. Iss. 2. pp. 118-25.

Schonberg, M.A. Davis, R.B. et al. 2005. “After the Women’s Health Initiative: decision making and trust of women taking hormone therapy.” In: Womens Health Issues. Vol. 15. Iss. 4. pp. 187-195.

Overgangsverschijnselen

Ongeveer 80% van de vrouwen die de overgang naderen hebben overgangsklachten- en verschijnselen. Niet iedereen praat hier gemakkelijk over, hoewel er steeds minder taboe rust op het onderwerp. Sommige artsen lukt het nog niet om de klachten goed te duiden. Er zijn vrouwen die veel vroeger in de overgang komen dan men verwacht.

Verwarring met depressie

Er zijn mensen die bij de dokter komen met overgangsklachten en van een koude kermis thuis komen. Mannen of vrouwen in de 40 krijgen te horen dat ze niet in de overgang kunnen zijn, omdat ze nog geen 50 zijn. Let goed op de signalen van uw eigen lichaam. Heel waarschijnlijk voelt u zelf heel goed aan wanneer het zover is. Enige zelfzorg in deze periode is vooral voor mannen en vrouwen aan te raden. Niet alleen uw hormonen, maar ook uw emoties zijn zich aan het herschikken.

Geestelijke overgangsverschijnselen

Van alle symptomen die zich voordoen bij de overgang, zijn een deel van de symptomen geestelijk:

 • prikkelbaarheid
 • onzekerheid
 • nervositeit
 • paniekerigheid
 • onrustigheid
 • depressiviteit
 • in zichzelf gekeerdheid
 • duf zijn
 • verwardheid
 • vergeetachtigheid

Lichamelijke overgangsverschijnselen

Van alle symptomen die zich voordoen bij de overgang, zijn een deel van de symptomen lichamelijk:

 • nachtzweten
 • pijnlijke eisprong
 • menstruatiekrampen
 • toename of afname libido
 • opgezet gevoel
 • opgezette borsten
 • slaperigheid
 • koude handen en voeten
 • hoofdpijn of migraine
 • onregelmatige menstruatie
 • zware menstruatie
 • stolsels in de menstruatie
 • hartritmestoornissen
 • schimmelinfecties
 • overgeven
 • beenkrampen
 • opvliegers
 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • blaasontsteking
 • droge vagina
 • zwaarder worden
 • urineverlies

Wat zijn bio-identieke hormonen?

Bio-identieke hormonen zijn exacte replicas van hormonen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot synthetische hormonen. Beide typen hormonen (bio-identieke en synthetische) worden in laboratoria maken. Afhankelijk van wat uw klachten zijn en afhankelijk van de hormonen die uw lichaam nodig heeft, schrijven we bio-identieke hormonen voor. Bio-identieke hormoontherapie is op dit moment de best bekende en veiligste behandeling voor overgangsklachten (LifeExtension 2013: pp. 611).

Bio-identieke hormonen

Bio-identieke hormonen zijn: oestrogeen, progesteron, testosteron, schildklier hormonen, DHEA, melatonine, enzovoort. Door ons steeds stressvollere leven, slechter wordende voeding, te weinig lichaamsbeweging en gebrek aan spiertraining daalt de hoeveelheid hormonen in ons lichaam. Met als gevolg dat we allerlei ziektes kunnen ontwikkelen. Overgangsklachten zijn de meest bekende klachten waarbij bio-identieke hormonen op een gezonde manier als behandelmethode gebruikt worden.

Algemeen hormonengebruik

Het is niet onwaarschijnlijk dat u al bepaalde hormonen gebruikt. De pil en cortisonen zijn bijvoorbeeld hormonen. Zelfs vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een pro-hormoon. Veel mannen en vrouwen hebben al gedurende decennia met succes bio-identieke hormonen gebruikt. Onderzoekers verklaren in bekende medische tijdschriften dat de bio-identieke hormonen oestrogeen en testosteron niet alleen veilig zijn, maar ook een positief effect hebben op ziekten zoals osteoporose (Kika 2009). Ze worden ook gebruikt bij anti-aging.

Bio-identieke hormonen bij overgangsklachten

Mannen die lijden aan de symptomen van andropauze (= de penopauze) of vrouwen die lijden aan de menopauze of perimenopauze (= de periode die de naderende menopauze aankondigt) kunnen veel baat hebben bij bio-identieke hormonen. Oprah Winfrey was totaal uit balans door de menopauze, totdat ze bio-identieke hormonen ging gebruiken tegen haar overgangsklachten.

Oprah Winfrey en bio-identieke hormoontherapie

‘Ik heb meer dan twee jaar lang ‘s nachts bijna geen oog dichtgedaan door hartkloppingen’, schreef Oprah in The Oprah Magazine. Ze was helemaal uit balans. Het was alsof al haar levensenergie was opgedroogd. ‘Je hormonale tank is leeg,’ stelde haar gynaecoloog vast. Oprah: ‘Mijn ogen vulden zich met tranen. Eindelijk iemand die het begreep en een oplossing had.’ Oprah kreeg bio-identieke hormonen voorgeschreven. Na drie dagen zat Oprah beter in haar vel en had ze geen last meer van haar overgangsklachten.

Behandeling bio-identieke hormoontherapie

Heeft u het gevoel dat u in de overgang bent, maar erkent de huisarts uw klachten niet? Wilt u een gezond alternatieve voor hormoontherapie, zonder nare bijwerkingen? Wilt u meer weten over bio-identieke hormoontherapie, maak dan meteen een afspraak, of bel ons voor meer informatie. U kunt zich ook inschrijven voor een van onze kosteloze informatiebijeenkomsten. Lees hier hoe andere patiënten onze behandeling ervaren hebben.

Achtergrondinformatie

Kika, G. Izumi, S. et al. 2009. “Beneficial aspect of oral estriol as hormone replacement therapy: consideration on bone and lipid metabolism.” In: Tokai J Exp Clin Med. Vol. 34. Iss. 2. pp. 92-98.

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Bio-identieke hormoontherapie

Om te begrijpen wat bio-identieke hormoontherapie is, is het ook belangrijk te begrijpen wat de conventionele hormoontherapie inhoudt. Deze komt neer op de vervanging van hormoontekorten. Met deze vervanging worden de vervelende overgangsklachten van de meno- of penopause opgelost.

Verkeerde focus

De logica achter de conventionele hormoontherapie is zeker correct, maar het werkelijke verhaal is veel complexer. Doordat er bij de conventionele hormoontherapie geen identieke hormonen worden gebruikt, geraakt het lichaam in de war. Terwijl de overgangsklachten bestreden worden, begint het lichaam op andere vlakken ziek te worden. Deze aandoeningen lijken los te staan van de inname van hormoonsupplementen, maar doen dat niet (Wright 1999).

Focus op progesteron en oestrogeen

In ons hormonale proces is het onmogelijk om oestrogeen en progesteron los te zien van andere hormonen. Bij de conventionele hormoontherapie worden echter enkel oestrogeen en progesteron vergangen door CEE (de term voor Conjugated Equine Estrogen of samengestelde equine oestrogeen) en Progestin. Progestin is een chemische stof die gemaakt wordt om structureel gelijkend te zijn op het natuurlijke hormoon progesteron. CEE is een stof die uit zwangere paarden verkregen wordt en een beetje lijkt op oestrogeen.

Onbalans in ons hormonale proces

Doordat de conventionele hormoontherapie enkel oestrogeen en progesteron vervangt, geraakt het volledige hormonale systeem in de war (LifeExtension 2013: pp. 607-608). In dit hormonale proces worden alle steroïde hormonen uit cholesterol geproduceerd. De eerste stap bestaat uit pregnenolone. Pregnenolone wordt omgezet in andere hormonen zoals DHEA (d.i. dehydroepiandrosterone), progesteron, testosteron, en verschillende varianten van oestrogeen. Al deze hormonen hebben een onderling verbonden functie én een eigen fysiologische functie. Verstoring ontstaat door niet-identieke toevoegingen van buitenaf (LifeExtension 2013: pp. 607-608).

Oestrogeen dominantie

Eén van de risico’s van het toevoegen van niet-identieke oestrogeen en Progestin, is het ontstaan van oestrogeen dominantie. De medische wetenschap erkent pas sinds kort de rol van oestrogeen dominantie bij overgangsklachten (Turgeon 2006). De term wordt gebruikt om een relatieve onbalans aan te geven tussen oestrogeen en progesteron. Een grote hoeveelheid oestrogeen is niet erg, als er maar voldoende progesteron is om dit in balans te houden. Een teveel aan oestrogeen en onvoldoende progesteron veroorzaken vele hedendaagse ziekten, zoals cystes in de borsten en kanker.

Risico’s

CEE en Progestin worden gebruikt omdat ze qua structuur lijken op onze eigen hormonen. Maar ze zijn niet hetzelfde. Daarom passen ze ook niet goed in ons hormonale proces. De gevolgen hiervan zijn een heleboel schadelijke bijwerkingen en overbelastingen van ons lijf. De behandeling hiermee vergroot daarmee de kans op borstkanker, hartfalen, beroertes en bloedklonters in onze aderen (LifeExtension 2013: pp.607; Nabulsi 1993; Holtorf 2009).

Overige bijwerkingen

De conventionele hormoontherapie heeft ook andere bijwerkingen. Dit heeft onder andere te maken met de verkeerd gecreëerde balans tussen oestrogeen en progesteron en de verkeerde verhoudingen tot alle andere hormonen in een delicaat systeem. De hoeveelheid oestrogeen in bepaalde medicijnen is overigens heel anders dan deze die in het vrouwelijk lichaam gevonden worden. Geen wonder dat we er ziek van worden.

Overige gekende bijwerkingen van de conventionele hormoontherapie tegen overgangsklachten:

 • slaapproblemen
 • hoofdpijn
 • opvliegers
 • misselijkheid
 • toegenomen transpiratie
 • artrose
 • rugpijn
 • gewrichtsontstekingen
 • vermoeidheid
 • verminderde eetlust
 • neerslachtigheid of depressie
 • carpaal tunnelsyndroom
 • duizeligheid
 • dof gevoel in de handen
 • maagpijn
 • diarree
 • uitslag
 • haaruitval
 • botontkalking
 • zwellingen handen en voeten

Toelichting bio-identieke hormoontherapie

Bio-identieke hormoontherapie gebeurt aan de hand van individueel afgemeten doseringen, die op basis van doktersvoorschrift worden samengesteld. Bio-identieke hormoontherapie met de nadruk op oestrogeen therapie is ondertussen ook redelijk bekend in Europa en ook met name Japan.

Oestrogeen

Er zijn drie soorten oestrogeen die gebruikt worden in bio-identieke hormoontherapie. Dit zijn estrone, estradiol en estriol. Van de drie stoffen zijn allerlei positieve bijwerkingen bekend, zolang ze in de bio-identieke variant worden toegediend. Ze hebben onder andere positieve effecten tegen hart- en vaatziekten, tegen osteoporose, bevorderen urine en seksuele gezondheid (Life Extension 2013: pp. 610-611).

behandeling bio-identieke hormoontherapie

Heeft u interesse in een behandeling van uw overgangsklachten met bio-identieke hormoontherapie? Heeft u het gevoel, dat uw huisarts uw klachten niet serieus neemt, maar dat u toch al in de overgang bent? Wilt u meer weten over onze natuurlijke en risicoloze bio-identieke hormoontherapie maak dan een afspraak, of bel ons voor meer informatie. U kunt zich ook inschrijven voor een van onze kosteloze informatiebijeenkomsten. Lees hier hoe andere patiënten onze behandeling met bio-identieke hormoontherapie ervaren hebben.

Achtergrondinformatie

Holtorf, K. 2009. “The bioidentical hormone debate: are bioidentical hormones (estradiol, estriol, and progesterone) safer or more efficacious than commonly used synthetic versions in hormone replacement therapy?” In: Postgrad Med. Vol. 121. Iss. 1. pp. 73-85.

Nabulsi, A. 1993. “Association of Hormone-Replacement Therapy with Various Cardiovascular Risk Factors in Postmenopausal Women.” In: The New England Journal of Medicine. Vol. 328. No. 15, pp. 1069-1075.

Turgeon, J.L. Carr, M.C. Maki, P.M. Mendelsohn, M.E. Wise, P.M. “Complex actions of sex steroids in adipose tissue, the cardiovascular system, and brain: Insights from basic science and clinical studies.” In: Endocr. Rev. Vol. 27. Iss. 6. pp. 575-605.

Wright, J.V. Schliesman, B. Robinson, L. “Comparative measurements of serum estriol, estradiol, and estrone in non-pregnant, premenopausal women; a preliminary investigation.” In: Altern Med Rev.  Vol. 4. Iss. 4. pp. 266-270.

De behandeling van overgangsklachten

Er zijn verschillende synthetische hormonen. Deze zijn over het algemeen “een-maat-voor-iedereen”. Bio-identieke hormonen worden “op maat” toegediend. Tijdens een behandeling bij Revitalis beoordelen wij uw individuele behoeften en werken samen met u aan het herstel van het evenwicht van uw hormoonhuishouding. Er wordt een speciaal plan opgesteld, dat gecombineerd wordt met een vitaminen- en mineralenplan, zodat uw lichaam maximaal ondersteunt wordt. Indien nodig of gewenst vullen we dit aan met voedings- en levensstijladviezen.

5 fundamentele stappen

Bij onze Revitalis kliniek volgen wij bij elke behandeling de 5 fundamentele stappen voor het krijgen van lange termijn positieve gezondheidsresultaten op celniveau. Deze 5 stappen zijn synergetisch aan elkaar verbonden. Ze worden daarom niet toegepast in een bepaalde volgorde. De 5 stappen worden vaak tegelijkertijd toegepast. Het doel van het volgen van deze 5 stappen is niet om een specifieke aandoening te behandelen maar om het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer terug te geven zodat het lichaam zichzelf kan genezen.

Meer weten?

Indien u meer wilt weten over onze benadering, lees dan verder onder de 5 fundamentele stappen voor het krijgen van lange termijn positieve gezondheidsresultaten op celniveau. Heeft u interesse in een behandeling van uw overgangsklachten, maak dan meteen een afspraak of bel ons voor meer informatie. U kunt zich ook inschrijven voor een van onze kosteloze informatiebijeenkomsten. Lees hier hoe andere patiënten onze behandeling met bio-identieke hormonen ervaren hebben.

stel een vraag