Bel ons op 040-7113026 of mail info@revitalis.nl

CVS en vermoeidheid

Blijf op de hoogte van de nieuwste innovatieve gezondheidsontwikkelingen en ontvang het cel herstel voedingsplan kado:

CVS en vermoeidheid

Wanneer was de laatste keer dat u zich moe voelde? En hoe lang duurde dit? Iedereen is wel eens moe. En soms duurt deze vermoeidheid zelfs weken of maanden. De oorzaak is meestal stress van welke aard dan ook. Over het algemeen gaat de vermoeidheid dan ook wel weer over als iemand tot rust komt. Maar: duurt de vermoeidheid langer dan 6 maanden? Dan spreken we van het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Iemand met CVS is de hele dag moe. Hij/zij staat er mee op en gaat er weer mee naar bed. En bij fysieke activiteit verergert deze vermoeidheid ook nog eens.

 

In Nederland zijn er zo’n 60.000 mensen waarbij deze vermoeidheid niet over gaat. De grootste groep die hier last van heeft zijn vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud. In de conventionele geneeskunde blijft dit een mysterie: ze weten de oorzaak van CVS namelijk niet. Daarom schrijft men voornamelijk psychotherapie voor.

 

Bovendien verwart men CVS ook wel eens met een depressie. Waarom? Als u zich altijd moe voelt, dan breekt dat u op. Zodoende komen er soms op een gegeven moment ook psychische klachten om de hoek kijken, zoals paniekaanvallen, angsten, somberheid of stemmingswisselingen. Veel klachten komen overeen met een depressie.

 

Toch bestaan er medische specialisten die de oorzaak van CVS wél kennen. Professor Michael Maes is gespecialiseerd in CVS en andere vermoeidheidsklachten. Hij doet veel onderzoek naar CVS. En zo ontdekte hij dat de oorzaak vaak vooral van fysieke aard is. Samen met Revitalis ontwikkelde Michael Maes een behandelplan. En dit behandelplan blijkt chronische vermoeidheid effectief te bestrijden. Het behandelplan onderzoekt de patiënt zó grondig dat het zelfs iemands gezondheid bekijkt op celniveau.  Dankzij het protocol van Revitalis hebben veel mensen hun energie niveau weer terug.

 

Bekijk hieronder de lezing van Prof. Dr. Michael Maes,  specialist in chronische vermoeidheid. In deze lezing vertelt hij op een toegankelijke manier over de oorzaken en de behandeling chronische vermoeidheid volgens de laatste stand van de wetenschap.

Oorzaken van CVS 

De oorzaken voor CVS hebben meestal een fysieke oorzaak, zo ontdekte professor Michael Maes. Hij ontdekte tenminste 6 verschillende oorzaken voor CVS met elk een eigen behandelmethode. We zetten deze 6 oorzaken op een rij.

1.Oxidatieve en nitrosatieve stress en een daling in antioxidanten.
Oxidatieve en nitrosatieve stress houdt een verhoging in van cel beschadigende schadelijke deeltjes in. De aanmaak hiervan gebeurt in de cellen.  De oorzaken oxidatieve en nitrosatieve stress zijn bijvoorbeeld psychologische stress, virussen, bacteriën en voedselallergieën. Enkele gevolgen van oxidatieve stress zijn verminderde spierkracht, malaisegevoel of een slechtere concentratie. Betreft de daling in antioxidanten zijn CoQ10 en zink voornamelijk belangrijk. CoQ10 beschermt cellen. Dus bij een lager niveau hiervan zijn de cellen gevoeliger voor beschadigingen. Ook is het zinkniveau verlaagd bij CVS. Zink versterkt de werking van het immuunsysteem en stimuleert de hersenen. Ook vermindert het giftige stoffen in de hersenen. Lage zinkspiegel zorgt dus voor een zwakke immuunsysteem er meer toxische reacties in het brein. Zoals je dus waarschijnlijk begrijpt, zorgt een daling in deze antioxidanten ervoor dat oxidatieve stress meer cellen beschadigt.

 

2.Ontstekingen.
Bij CVS is er sprake van meer ontstekingsbevorderende cytokinen in het lichaam. Cytokinen spelen een grote rol bij het immuunsysteem. Veel ontstekingsbevorderende cytokinen zorgen dus voor veel ontstekingen in het lichaam. Maar cytokines kunnen zelfs doordringen tot in het brein. Zo veranderen ze dan de activiteit in de hersenen. En ook ontstaan er dan ontstekingen in het brein. Mogelijke gevolgen hiervan zijn gedragsverandering, depressie, malaise, angst en vermoeidheid.

 

3. Lekkende darm.
In de darmen vind je verschillende bacteriën. Deze mogen niet allemaal in de bloedbaan terechtkomen, omdat sommige bacteriën gevaarlijk zijn. Een lekkende darm laat te veel stoffen door de darmwand heen. En dan gaan bepaalde bacteriën en schimmels door de darmwand heen de bloedbaan in. Deze ongewenste bacteriën tasten cellen aan. Hierdoor ontstaan er vervolgens weer meer cytokines. En als reactie daarop oxidatieve stress. Het is dus een vicieuze cirkel. Zo zie je dus dat onze darmen de werking van de hersenen makkelijk beïnvloeden. Revitalis meet van alle bacteriën die in de darmen aanwezig zijn of die in de bloedbaan terecht zijn gekomen.  Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op.

 

4. Omega 3 en omega 6.
Omega 3 is ontstekingsremmend. Door bijvoorbeeld het eten van zalm en noten krijg je dit vetzuur binnen. Een te laag niveau hiervan beïnvloedt het ontstaan van een depressie. Omega 6 daarentegen is ontstekingsbevorderend. Dit vetzuur zit vooral in junk food. Teveel omega 6 bevordert dus oxidatieve stress. Bij CVS is omega 6 toegenomen en omega 3 gedaald. Oftewel: meer ontstekingen en minder bescherming tegen ontstekingen. Deze disbalans beslaat ongeveer 10% van de oorzaken van CVS. Een dieet is hier daarom van belang om de balans te herstellen.

 

5.Intracellulaire problemen: NF-κB en COX2.
Bij intracellulaire problemen gaat het om de moleculen in de cellen zelf. Bij CVS zitten er namelijk afwijkingen in de afweercellen. De belangrijkste stof die ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaakt is NF-κB. Deze stof is bij CVS sterk toegenomen. Er zijn verschillende oorzaken die NF-κB stimuleren: virussen, bacteriën, lekke darm, psychologische stress en uitputting. Dus NF-κB is waarschijnlijk een key element bij CVS en andere ontstekingsziekten. Ook COX2 is sterk toegenomen bij CVS. NF-κB activeert COX2 namelijk. En zo geeft COX2 nog meer ontstekingen, maar vooral pijn. En naast spierpijn en reumatische pijn, veroorzaakt het ook geheugenstoornissen en depressie. Medicijnen zoals Ibuprofen vermindert COX2.

 

6.Auto-immuniteit.
CVS is geen auto-immuun ziekte, omdat niet iedereen auto-immuniteitsklachten heeft. Sowieso ontstaan deze klachten veelal pas in een later stadium. Sommige CVS patiënten vertonen sterke auto-immuun reacties tegen gangliosides (delen van zenuwcellen) en serotonine (Een ‘geluksgevoel stofje’). Auto-immuniteit tegen deze stoffen veroorzaken klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, concentratieproblemen en geheugenverlies.

 

Wij behandelen  alle bovenstaande en andere oorzaken van CVS. Dit doen zij door middel van nieuwe behandelmethoden welke tot nu toe zeer succesvol blijken.

 

Individuele aanpak

De oorzaken voor CVS verschillen per persoon. Daarom is één en dezelfde behandeling voor alle patiënten onmogelijk. Daarmee pak je dan immers de individuele oorzaken niet aan.

 

Professor Michael Maes onderzoekt al jarenlang de oorzaken van CVS. Gedurende deze tijd deed hij vele nieuwe ontdekkingen over deze ziekte.

 

Vanwege al deze nieuwe wetenschappelijke kennis, pleit professor Maes allereerst voor een andere naam voor CVS. Hij noemt het liever ‘Neuro immuun fatigue’. Waarom? Omdat je op deze manier meer nadruk legt op de chemische processen van het lichaam. Professor Michael Maes is er namelijk van overtuigd dat CVS het gevolg is van ontstekingsprocessen in het lichaam en brein.

 

Zulke ontstekingsprocessen zorgen namelijk voor alle klachten die gepaard gaan met CVS. Dit zijn klachten zoals pijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en depressie. Wanneer deze ontstekingen genezen, verdwijnt in de meeste gevallen ook CVS. Daarom is het zo belangrijk om de individuele oorzaken te vinden en deze te behandelen.

 

Om dit duidelijk te maken legt professor Maes beknopt uit hoe CVS mogelijk ontstaat:

 

Bij CVS maken ontstekingsprocessen cellen kapot. Zodoende ontstaan de eerder genoemde CVS-symptomen.

Maar wat veroorzaakt die ontstekingsprocessen? Meestal begint het bijvoorbeeld met een simpele virus of bacterie die iemand oploopt, of met zaken zoals een voedselallergie of psychologische stress. Zulke zaken zorgen voor zogenoemde ‘oxidatieve stress’. Oxidatieve stress zijn in principe schadelijke deeltjes die de cellen kapot maken. En zo beginnen de CVS-symptomen.

 

De belangrijkste factor wat ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaakt is een verhoogd niveau van de stof NF-κB. Het niveau van NF-κB neemt toe door eerdergenoemde zaken (virus, bacterie, voedselallergie of psychologische stress). Bovendien activeert NF-κB ook nog eens de stof COX2. Laatstgenoemde stimuleert ontstekingen en zorgt voor pijn.

 

Maar dat is niet alles: ook kan een lekkende darm een toename van NF-κB veroorzaken. Een lekkende darm betekent dat de darm schadelijke bacteriën en schimmels door de darmwand laat gaan. Deze komen vervolgens in de bloedbaan terecht en stimuleren zo de aanmaak van NF-κB.

 

Een andere mogelijke factor is de disbalans van omega 3 (dit zit bijvoorbeeld in vette vis) en omega 6 (veel te vinden in junkfood). Wanneer omega 3 gedaald is en/of omega 6 gestegen, ontstaan er nóg meer oxidatieve stress en ontstekingen.  

 

Al deze (en andere) oorzaken vormen dus een vicieuze cirkel, die allen leiden tot celbeschadiging op verschillende manieren. Uiteindelijk leidt dit mogelijk tot auto-immuniteit, hersenstoornissen en een verminderde werking van de zenuwcellen in de hersenen. De klachten die een patiënt dan ervaart zijn sterke symptomen zoals spierpijn, concentratiestoornissen, geheugenverlies, reumatische pijn, malaisegevoel, enzovoorts.

 

Naast dat de (combinatie)oorzaken van CVS al zo ontzettend variëren per persoon, onderscheidt professor Maes ook nog andere subgroepen hierin. CVS gaat namelijk vaak gepaard met een andere stoornis of ziekte. Om CVS goed te behandelen, is het ook van belang hiermee rekening te houden:

 

 1. Bij één groep gaat CVS gepaard met PDS, oftewel het prikkelbare darmsyndroom.
 2. Een ander veelvoorkomend syndroom is PEM (Post-Exertionele Malaise). Dit syndroom ontstaat na mentale of fysieke inspanning en duurt zo’n 2 a 3 dagen. Het kenmerkt zich door uitputting.
 3. Een depressie in combinatie met fybromyalgie. 
 4. CVS in combinatie met stemmingsstoornissen.
 5. CVS als gevolg van een andere ziekte, zoals MS (multiple sclerosis). 60% van deze patiënten kampen met chronische vermoeidheid.

 

CVS is dus een zeer complexe ziekte zoals u merkt. Daarom is het voor Revitalis van groot belang kwalitatieve gezondheidszorg aan te bieden. Revitalis doet om die reden grondig onderzoek en achterhaalt de individuele oorzaken van CVS. Op deze manier krijgen patiënten een persoonlijk behandelplan wat écht effectief is.

 

Oververmoeidheid symptomen

De belangrijkste symptomen van oververmoeidheid zijn onder te verdelen in fysieke symptomen en psychische klachten. Oververmoeidheid wordt niet altijd serieus genomen en mensen worstelen soms voor de erkenning van hun klachten. In Nederland wordt CVS enigszins gelijkgesteld met ME (Myalgische Encefaolmyelitis). CVS wordt in Nederland gezien als een hersenziekte. Mensen met CVS en ME kunnen zo uitgeput zijn dat dit invloed heeft op hun functioneren.

CVS klachten

 • geheugenverlies of concentratieverlies
 • pijnlijke keel
 • vergrote lymfen in de nek of armen
 • onverklaarbare stramme spieren
 • pijn in de gewrichten, steeds op een andere plek
 • nooit eerder gekende hoofdpijn, ernstige hoofdpijn
 • voortdurende, overweldigende vermoeidheid
 • uitputting
 • vermoeidheid verergerd tijdens inspanning
 • vermoeidheid is ‘s ochtends al aanwezig en duurt tot het slapengaan
 • griepachtige klachten
 • concentratieproblemen
 • geheugenproblemen
 • stemmingswisselingen
 • spierspasmen
 • pijnen
 • slaapstoornissen
 • verlies van eetlust

Overige CVS symptomen, die gerapporteerd zijn door patiënten:

 • buikpijn
 • allergieën of gevoeligheden voor voedsel, alcohol, geur, chemicaliën, medicatie of geluid
 • pijn op de borst
 • opgeblazen gevoel
 • chronische hoest
 • diarree
 • duizeligheid, flauwvallen, problemen met de balans
 • droge mond
 • hartritmestoornissen
 • kaakpijn
 • ochtendstijfheid
 • misselijkheid, rillingen en zweterigheid
 • geïrriteerdheid, angstigheid, paniekaanvallen, depressiviteit
 • kortademigheid
 • getintel op de huid
 • visuele stoornissen: vaag zicht, gevoeligheid voor licht, oogpijn en droge ogen
 • gewichtsverlies of -toename

Psychologie van CVS

Hoewel er lang gedacht werd dat CVS psychisch was, is gebleken dat CVS hooguit een psychische component heeft. De psychische symptomen van CVS zijn bijvoorbeeld depressiviteit en stemmingswisselingen, paniekaanvallen of angststoornissen. Dit is ook niet gek als je ziet wat voor gevolgen de ziekte heeft voor je leven. Ook bij gewone langdurige vermoeidheid kunnen mensen psychische symptomen gaan vertonen. Ook deze symptomen kunnen afnemen wanneer de aandoening goed behandeld wordt.

Behandeling

Revitalis heeft goede behandelingen voor vermoeidheidsklachten en CVS, die concrete oplossingen bieden. Wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak. U kan ook lezen wat andere patiënten bij onze behandeling ervaren hebben. U kan zich ook inschrijven voor onze informatiebijeenkomst.

Achtergrondinformatie

Bazelmans, E. 2004. Chronic Fatigue Syndrome: from Prevalence and Perpetuating Factors to Cognitive Behaviour Therapy. Ponsen & Looyen B.V. Wageningen.

Oorzaken chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid komt met name voor bij vrouwen tussen de 25 en de 45. Maar iedereen kan CVS krijgen. Hoewel de oorzaak van CVS onbekend is, kan het getriggerd worden door een aantal factoren, inclusief infecties, mentale of fysieke stress, voedingstekorten, allergieën, immuunsysteem ontregelingen, hormonale problemen en lage bloeddruk. Het lijkt een genetische component te hebben. Ook oxidatieve stress zou een rol kunnen spelen bij CVS en vermoeidheid. Hier zetten we een aantal triggers op een rijtje:

Infectieziekten

Tot op heden is er geen specifiek verband gevonden tussen infectanten en chronische vermoeidheid. Toch is het zo dat veel mensen die lijden aan CVS stellen dat de aandoening is begonnen, vanaf het moment dat ze een bepaalde infectie gehad hebben. Velen zeggen dat hun chronische vermoeidheid begon met een griepachtige ziekte. Anderen zeggen dat hun chronische vermoeidheid ineens de kop op stak.

Immunologische Aandoeningen

Veel patiënten met CVS hebben verstoorde immuunfuncties, zoals aangegeven wordt door een verhoogde produtie van cytokines, afgenomen aantallen natuurlijke “killer cellen”, veranderingen in de expressies van T-cellen, of toegenomen allergieën of auto-immuuun ziekten. Het is niet duidelijk of deze aandoeningen door CVS veroorzaakt worden.

Tandvulling/ amalgaam vergiftinging

Er zijn onderzoekers die stellen dat het amalgaam van tandvullingen vergiftigingen veroorzaken. Dit is niet zo gek, want er lopen nog heel veel mensen met amalgaamtandvullingen rond, of zij hebben deze ooit gehad. In een belangrijke studie vertoonden 75% van de patiënten verbeteringen in hun gezondheid en van hun CVS klachten na het verwijderen van hun amalgaam tandvullingen (LifeExtension 2013). Men vermoedt dat het effect komt door een overgevoeligheid of allergische reactie voor het materiaal.

Oxidatieve stress

Studies tonen aan dat oxidatieve stress een belangrijke rol kan spelen in CVS (Life Extension 2013). Oxidatieve stress is een process waarbij hoog reactieve moleculen, die vrije radicalen genoemd worden, cellulaire structuren beschadigen. Vrije radicalen zijn bijproducten van een normaal metabolisme, maar gedurende periodes van een abnormale metabolische activiteit – zoals een mitochondrische dysfunctie – worden ze veel sneller en in grotere hoeveelheden geproduceerd. Bij ziekten als CVS, Alzheimer geraken neuronen beschadigd.

Endocriene Systeem Stoornissen

Stress, zowel fysieke als emotionele stress, kan lijden tot toegenomen cortisol niveaus. In het belangrijke Journal of Affective Disorders, wordt het chronische vermoeidheidssyndroom in verband gebracht met lage cortisol niveaus en een verhoogde serotonine functie (LifeExtension 2013: pp. 449). Ook aluminium neemt toe bij CVS.

Lage bloeddruk

Veel mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom hebben een te lage bloeddruk. In onderzoek bleken zelfs 96% van de patiënten met CVS een neuraal gestuurde lage bloeddruk te hebben. Medicijnen die deze neuraal gestuurde lage bloeddruk verbeterden, zorgden voor verbeteringen op het vlak van CVS symptomen bij 75% van de patiënten. Ook orthostatische hypotensie (lage bloeddruk die optreedt als iemand zich van een liggende naar een staande positie beweegt), komt veel voor bij mensen met CVS (Life Extension 2013).

Achtergrondinformatie

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Diagnose van CVS

Het stellen van een diagnose bij CVS is niet zo gemakkelijk omdat de symptomen vaag zijn en de stoornis vaak klachten laat zien, die lijken op andere syndromen en ziekten, zoals griep of andere virale infecties. Ziektes die lijken op CVS zijn suikerziekte, hypothyroïdisme, depressie, ziekten door het milieu, voedselallergieën, eetstoornissen, slaapaneu, autoimmuunziekten, infecties, de ziekte van Pfeiffer, en kanker (LifeExtension 2013).

Langere termijn

De diagnose van CVS kan enkel gesteld worden, als de patiënt voortdurende, onverklaarbare vermoeidheid vertoont gedurende meer dan 6 maanden. Daarbij moeten ook minimaal 4 van de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • onverkwikkende slaap
 • cognitieve problemen, in het bijzonder in het korte-termijn geheugen en bij de concentratie
 • een zere keel
 • gevoelige lymfeklieren
 • pijn in meerdere gewrichten zonder zwellingen of zonder rood worden
 • een nieuw soort hoofdpijn, van een nieuw type en met een nieuw patroon
 • postexertion malaise die meer dan 24 uur duurt
 • voortdurende gevoelens van ziek zijn die meer dan 24 uur blijven duren na inspanning

Hoe treedt CVS op?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom lijkt plots de kop op te steken in doorgaans heel actieve mensen. In een typisch ziekteproces, blijft een anderszins normale groep of een of andere andere ziekte hangen als ondragelijke uitputting en symptomen van CVS. De toestand wordt vaak verward met andere aandoeningen en infecties en daardoor worden patiënten vaak zonder resultaat weer naar huis gestuurd. Testen tonen dan niks aan terwijl de symptomen toenemen. Vaak mondt dit uit in slaapproblemen en depressiviteit.

Achtergrondinformatie

Life Extension Foundation. 2013. Disease Prevention and Treatment. 130 Evidence-Based Protocols to Combat the Diseases of Aging.

Behandeling van chronische vermoeidheid

Er zijn geen goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van chronische vermoeidheid. Er bestaan wel een aantal vormen van medicatie, die bedoeld zijn om de symptomen die bij CVS de kop op steken te behandelen. Denk hierbij aan een behandeling met anti-depressiva, anti-histamine middelen voor het centraal zenuwstelsel, e.d. Een zeker medicijn dat mogelijk wat vooruitgang laat zien in de behandeling van chronische vermoeidheid is Ampligen. Dit is een niet-erkend experimenteel antiviraal medicijn en biedt ook weinig soelaas (van Duppen 2003). De meeste medicatie die wordt voorgeschreven, zijn medicijnen die de symptomen aanpakken, maar niet de oorzaak van de klachten.

Vermoeidheid en voeding

In de meeste gevallen verbeteren de klachten van chronische vermoeidheid over tijd. Het aanvullen van energie en het verbeteren van het immuunsysteem zijn methodes die het verminderen van de klachten ondersteunen. Het is ook aan te raden om een volledig hormonaal onderzoek te doen. Hierbij worden bloedtesten gedaan die de hormonale niveaus van DHEA, pregnenolone, oestrogeen, testosteron etc. meten. Omdat voeding een relevante rol speelt bij chronische vermoeidheid, ondersteunt Revitalis u met een gepast dieet. Veel van onze patiënten hebben enorm veel baat bij onze behandeling, en kunnen op korte termijn de symptoom-onderdrukkende medicijnen weer achterwege laten.

Bio-identieke hormoontherapie

Bio-identieke hormoontherapie kan ondersteunend zijn bij chronische vermoeidheid. Wilt u meer hierover weten, lees dan verder onder bio-identieke hormoontherapie.

Voedingsstoffen

Bij patiënten met CVS worden vaak tekorten gezien van bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen beïnvloeden zowel de symptomen als het genezingsproces van chronische vermoeidheid. De voedingsstoffen die vaak aangevuld moeten worden bij CVS zijn:

 • vitamine B
 • antioxidanten
 • vitamine C
 • magnesium
 • natrium
 • zink
 • L-tryptofaan
 • L-carnitine
 • CoQ10
 • essentiële vetzuren

Onze behandeling

Bij Revitalis hebben we een specifieke en erg succesvolle behandeling voor CVS en vermoeidheid. Wij volgen hierbij onze 5 fundamentele stappen voor het krijgen van lange termijn positieve gezondheidsresultaten op celniveau. Wilt u meer informatie, bel ons dan of maak meteen een afspraak. U kan ook lezen wat andere patiënten bij onze behandeling ervaren hebben. U kan zich ook inschrijven voor onze informatiebijeenkomst.

Achtergrondinformatie

van Duppen, D., Neirinckx, J. Seuntjes, L. 2003. “Behandeling van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom in de Huisartsenpraktijk.” In: Huisarts en Wetenschap.  Vol. 46, Iss. 4, pp. 664-668.

stel een vraag